Analyse stelling
Welke maatregelen kun je nemen om ervoor te zorgen dat er minder plastic achterblijft op het festivalterrein/natuur.
Bevestiging van de probleemstelling
Grootschalige festivals produceren grote hoeveelheden afval, waaronder voedselverpakkingen, plastic voor eenmalig gebruik en afgedankt kampeermateriaal. Slecht afvalbeheer kan leiden tot vervuiling van nabijgelegen waterwegen, bodemaantasting en dierenleed door het inslikken van plastic afval of verstrikking.
(bebiodiversity, 2023, p. Afvalbeheer en vervuiling)
Oplossingen voor het probleem
Artikel 1
“Schoongedrag kan worden gestimuleerd door primes zoals geuren en kleuren.”
(Rijkswaterstaat, 2018, p. 3)
Onderzoek in Rotterdam en Amsterdam toont aan dat felgroene afvalbakken aanzienlijk meer zwerfafval verzamelen. Citroengeur rondom afvalbakken zorgt voor een schonere omgeving.
“plaats afvalbakken op zichtbare plekken met kleur en boodschap”
(Rijksaterstaat, 2018, p. 12)
het toont bovendien de betrokkenheid van de gemeente bij een schone omgevingen en ook dat werkt positief op beleving. Het zien van een afvalbak verkleint de fysieke afstand die men ervaart tot de afvalbak, en vergroot zo de kans dat afval in de afvalbak belandt.
“verhoog het eigenaarschap”
(Rijksaterstaat, 2018, p. 11)
We laten afval makkelijker achter op plekken die van ‘niemand’ zijn. We voelen ons er niet verantwoordelijk voor en het minst aan sociale controle. Het vergroten van het gevoel van eigenaarschap in een gebied, kan ervoor zorgen dat er minder afval ontstaat.
Artikel 2
“Eén van de veranderingen die hierdoor zijn doorgevoerd is het aanbieden van kraanwater: de plastic flesjes kwamen helemaal uit België, terwijl uit de kraan op Vlieland heerlijk water komt (Loorbach, 2014).”
(Wentzel, 2005, p. 38)
Op festivals wordt onder andere water verkocht. Door gasten aan te moedigen om zelf een flesje mee te nemen of uit de kraan te drinken kan je de verkoop van water reduceren. Dit zorgt er dan weer voor dat er minder bekertjes/flesjes in omloop zijn.
Artikel 3
“Voor consumptie ter plaatse wordt het aanbieden van plastic bekers en maaltijdverpakkingen voor eenmalig gebruik verboden.”
(Ellen Schep, 2021, p. 3)
Er is besloten om vanaf 1 januari 2024 het uitdelen van eenmalige plastic bekers te verbieden. Dit moet ervoor zorgen dat er minder plastic bekers achterblijven, omdat je telkens je eigen beker moet bijvullen en dus niet steeds een nieuwe pakt. Volgens onderzoek moet dit leiden tot een reductie van 20 tot 35%.
Bibliografie
bebiodiversity. (2023). Festivals en biodiversiteit. Opgehaald van https://klimaatplein.nl/trends-in-duurzaamheid-bij-evenementen-en-festivals/
Ellen Schep, J. d. (2021). effecten reductiemaatregelen plastic producten voor eenmalig gebruik. Delft: CE Delft. Opgehaald van https://klimaatweb.nl/wp-content/uploads/po-assets/598687.pdf
(sd).Gezonde Leefomgeving. Gezonde Leefomgeving. ZonMw, Den Haag. Opgehaald van https://www.zonmw.nl/nl/gezonde-leefomgeving
Rijkswaterstaat. (2018). Inspiratielijst maatregelen zwerfafval. Opgehaald van https://data.vkhosts.com/api/public/dl/AoFrte17?inline=true
Wentzel, E. F. (2005). Duurzame festivals, schadebeperkers of wereldverbeteraars? Opgehaald van https://studenttheses.uu.nl/bitstream/handle/20.500.12932/25722/Scriptie%20Eveline%20Wentzel%207-06-2015.pdf?sequence=2