Toelichting project
Wij hebben gekozen voor het project ‘de gezonde leefomgeving’. In dit project analyseren wij het plastic bekertjes probleem op festivals. Wij identificeren de problemen en denken na over oplossingen om de gezondheid en duurzaamheid van festivals te verbeteren.
De probleemstelling
Hoe kan de hoeveelheid zwerfafval afkomstig van festivals dat in de natuur terechtkomt effectief worden verminderd, zodat de negatieve impact op dieren en hun leefomgeving wordt beperkt.
Het SMART-doel
Ons SMART-doel: mensen laten voor de zomer van 2025 op festivalterreinen minder dan 50 plastic bekers achter op de grond, zodat er nauwelijks plastic bekers in de natuur belanden en dat wij na een festival in een schoon recreatie gebied kunnen recreëren.
Onze bevindingen
Naar aanleiding van ons onderzoek hebben we ontdekt dat er nog steeds veel plastic bekers op festivals worden achtergelaten, die uiteindelijk in de natuur belanden en daar ernstige schade veroorzaakt. Dieren kunnen het plastic eten of erin verstrikt raken, wat soms fataal kan zijn. Als de bekers een hele lange tijd in de natuur blijven liggen komen er microplastics vrij van de bekers., wat de groei van planten belemmert.
Bekers worden niet herbruikt en worden op de grond gedumpt. Na een onderzoek naar mogelijke oplossingen kwamen we wel op een aantal simpele oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een statiegeldsysteem, of een systeem met muntjes. Zelf kwamen we met het idee dat mensen een eigen meegebracht beker mee kunnen nemen naar een festival. Dit zorgt ervoor dat er überhaupt geen plastic aanwezig hoeft te zijn op het festival.
Conclusie
Onze conclusie is dat plastic bekers nog steeds veelvuldig worden gebruikt tijdens festivals, ondanks de groeiende aandacht voor duurzaamheid. Uit ons onderzoek blijkt echter dat er tal van oplossingen beschikbaar zijn om dit probleem aan te pakken. Helaas worden deze mogelijkheden nog niet altijd effectief benut, wat wijst op een gemiste kans om een duurzamere festivalervaring te creëren.